«ЧЕРВОНІ», «БЛАКИТНІ», «ЖОВТІ» ТА «ЗЕЛЕНІ» ЛІНІЇ: ДО ПИТАННЯ ПРАКТИКИ ПРОСТОРОВОЇ ДЕТЕРМІНАЦІЇ В МІСТОБУДІВНІЙ ДОКУМЕНТАЦІЇ - Pleshkanovska, Аlla (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Одним із завдань містобудівної діяльності є забезпечення раціонального використання територій для містобудівних потреб та створення повноцінного життєвого середовища для населення. Базовим регулятором такої діяльності виступає система планувальних обмежень у складі містобудівної документації на різних територіально-планувальних рівнях. В дослідженні запропонована типологія планувальних обмежень в залежності від їх просторової детермінації на графічних матеріалах в ув’язці з контурами планувальних елементів містобудівних систем – площинні, смугові та лінійні. Новий ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування і забудова територій» на законодавчо-нормативному рівні ввів в практику розроблення містобудівної документації крім планів «червоних» ліній і ліній регулювання забудови нові регламенти у вигляді «блакитних», «жовтих» і «зелених» ліній В статті викладені результати дослідження вітчизняної та закордонної практики просторової детермінації «червоних», «блакитних», «жовтих» та «зелених» ліній в містобудівній та проектній документації. Із застосуванням компаративістського та графоаналітичного методів аналізу встановлені особливості розроблення відповідних графічних матеріалів. Встановлена необхідність узгодження законодавчо-нормативної бази розроблення містобудівної документації; надані рекомендації до нормативно-методичної бази розроблення планів «блакитних», «жовтих» та «зелених» ліній.