ДИСТАНЦІЙНИЙ МОНІТОРИНГ РУСЛОВИХ ПРОЦЕСІВ Р. ЗАХІДНИЙ БУГ У МЕЖАХ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Morozyuk, Bohdan; Melnyk, Oleksandr (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Розглянуто причини змін горизонтального та висотного положення русел, руйнування берегів та дна річок, вплив цих процесів на господарську діяльність людини, підкреслюється важливість своєчасного виявлення таких процесів, особливо на прикордонних річках. Наголошується на важливості постійного моніторингу за природними об'єктами, який є можливим завдяки сучасному дистанційному зондуванню Землі за допомогою проекту Copernicus Європейського космічного агентства (ESA)та даних КА Sentinel-2, а також їх порівняльного аналізу із результатами топографо-геодезичних вишукувань. У роботі проведено розрахунки звивистості русла, досліджено гео-топографічний параметр. Проаналізовано шість методів, їхні недоліки та переваги у використанні і вибрано саме той, який є універсальним при застосуванні середніх і малих масштабів. Використано вимірювання індексу синусоїдальності, зокрема компонента Мюллера індексу синусостійкості, що обумовлює, який відсоток відхилення русла річки від прямолінійного ходу обумовлений або гідравлічним фактором у долині, або топографічними перешкодами. Проаналізовано показники синусості, за допомогою яких здійснено розрахунок показників звивистості русла р. Західний Бугна ділянці протяжністю 25 км. Встановлено значне збільшення показника звивистості на п'яти відрізках між населеними пунктами Новоугрузьке та Гуща, проте,середні значення звивистості на цій ділянці практично не змінися. Вирішено завдання, як отримувати регулярні дані, встановлювати ділянки для більш детальних геоморфологічних, інженерно-геологічних та геодезичних досліджень, щоб впроваджувати берегоукріплюючі заходи. У статті наголошується на необхідності вдосконалень комплексного аналізу карт четвертинних відкладів, особливо побудовою точних цифрових моделей місцевості, що дасть змогу прогнозувати зміни русла в період повеней.