ОБ'ЄМНО-ПРОСТОРОВЕ КОДУВАННЯ ЯК ОДИН З МЕТОДІВ ПЛАНУВАННЯ МІСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ - Zavalniy, Oleksandr; Kolosha, Maryna (Містобудування та територіальне планування, 2020)
Формування міського простору – найважливіша частина майбутнього розвитку міста. На сьогоднішній день як ніколи раніше актуальні проблеми вуличної безпеки, міській та національної ідентичності міста. Історія модернізації міського середовища демонструє амплітуду коливань рівня комфорту міського життя при збільшенні чисельності населення – це дає передумови для виникнення нових методів планування міських територій. В наш час створюються нові методи та принципи формування міського простору, які дозволяють більш детальніше підійти до планування території міста. Об'ємно-планувальне кодування (Form-Based Codes) – це один із методів, який демонструє новий підхід до планування міської території. Просторові територіальні коди набирають популярність, але принцип використання цих кодів у сучасному містобудівному плануванні відрізняється в кожній країні, оскільки країни та ії міста розробили власні рішення різних міських проблем та мають свої закономірності розвитку. Складовими об'ємно-планувальних кодів є генеральний план міста (або детальний план території), план зонування міста, будівельні норми та стандарти, які діють в тій країні для якої розробляється код, та міська адміністрація, яка відіграє дуже значну роль у створенні та підтримці проєктних рішень щодо міста. Кодування територій не може бути без залучення громади, тобто мешканців тієї території для якої розробляється проєкт. Тобто головним критерієм, який повинен бути врахований при розробці є побажання мешканців, вони висловлюють свої пропозиції щодо майбутнього розвитку цієї території в цілому. Кожне місто повинно мати свою ідентичність, яка повинна бути максимально збережена для наступних поколінь. Місто майбутнього – це, вперш за все, комфортне та безпечне місто для людей, в якому взаємодіють основні фактори – історичні, природньо-кліматичні, соціальні, демографічні та, безумовно, містобудівні.