«…І ТАКА ДУМКА МОЖЕ БУТИ» - Дьомін, Микола; Яценко, Віктор; Короткова, Тетяна (Містобудування та територіальне планування, 2025)
Донбас став «… першим економічним районом в якому стан перспективного планування досягнув того рівня уточнення, який дав можливість приступити до робіт по районному плануванню по стадії свого промислового розвитку, по насиченню окремих частин території промисловими підприємствами, транспортними мережами і системного поселення.» О.Л. Ейнгорн [3] В даних матеріалах дослідження розглянуто окремий економічний район України, а саме Донбас, з позиції його становлення як промислового потенціалу, перших пропозицій формування системи розселення побудованої на ідеях урбанізму і дезурбанізму, екологічного стану та сучасних проблемах військової агресії. Окреслені основні етапи надскладної історії розвитку, які супроводжувались передовими ідеями в сфері містобудування та архітектури.