НАБІР ТЕМАТИЧНИХ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ДЛЯ ГІС-МОНІТОРИНГУ ІНЖЕНЕРНО-БУДІВЕЛЬНОГО СТАНУ МІСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ - Козарь, Валентин; Міхно, Павло; Гальченко, Надія; Клюка, Олена (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Землі міст мають специфічні особливості, викликані різноманіттям їх цільового використання. Специфіка міських земель призводить до необхідності оцінювання їх стану за різноманітними аспектами: соціально-правовим, містобудівним, інженерно-будівельним, екологічним та санітарно-гігієнічним. Аналіз публікацій, присвячених моніторингу міських земель, свідчить про актуальність питань формування наборів даних для оцінки стану земель за цими аспектами, зокрема, за інженерно-будівельним. Українськими нормами регламентовано, що основними чинниками інженерно-будівельної оцінки земель є інженерно-геологічні умови і ступінь поширення та розвитку небезпечних геологічних процесів і явищ. Досвід містобудівної діяльності показує, що інженерно-будівельні умови можна визначити як властивості і процеси навколишнього середовища, що впливають на прийняття рішень щодо будівництва та експлуатації споруд. Узагальнення підходів до інженерно-будівельної оцінки територій дозволяє зробити висновок, що основними критеріями цієї оцінки є тектонічні, геоморфологічні, інженерно-геологічні, гідрогеологічні, гідрологічні, метеорологічні, геодинамічні показники. За результатами аналізу предметної сфери запропонована діаграма класів тематичного набору геопросторових даних для систем моніторингу інженерно-будівельного стану міських земель. До набору даних включені відомості, що характеризують придатність території для забудови. Було виділено 14 класів, які відображають особливості території щодо розміщення споруд, їх типів і конструкцій, способів будівництва, методів експлуатації. Запропонована діаграма може бути використана при створенні систем моніторингу поселень для підвищення рівня обґрунтування управлінських рішень при плануванні забудови території.