ЗАСТОСУВАННЯ СУПУТНИКОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У КАДАСТРОВИХ РОБОТАХ: ПІДВИЩЕННЯ ТОЧНОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ - Браславська, Оксана; Рожі, Інна; Грицик, Олег (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Супутникові технології мають великий потенціал у кадастрових роботах, значно підвищуючи ефективність і точність процесів. В статті розглянуто існуючі аспекти супутникового моніторингу для кадастрових робіт та розібрано питання ведення моніторингу в системі автоматизації кадастру, пов’язаного з обробкою інформації щодо об’єктів кадастру. Описано основи сучасної ГІС технологій у веденні супутникового моніторингу GPS у кадастрі. Розглянуто інноваційні програми при веденні супутникового моніторингу іншими країнами. Що є особливо актуально в даний час при військових діях з російською федерацією. Швидкий моніторинг з застосуванням супутникових технологій допоможе підвищити точність розвідки та відповідно ефективність артилерії. У статті проаналізовано розвиток геодезичного забезпечення при виконанні кадастрових робіт, описано використання новітніх геодезичних технологій – тривимірного супутникового сканування. Аналіз літературних джерел показав, що існує значна кількість наукових робіт з використанням супутникових технологій для отримання кадастрових даних та створення тривимірного кадастру. В який описано методики виконання кадастрового знімання, критерії вибору засобів вимірювання, методів оцінки точності координат, алгоритми обробки даних сканування. Однак питання подальшого використання супутникових технологій для кадастрової документації вимагає більш детального дослідження.