НЕМАТЕРІАЛЬНА СУТНІСТЬ ВІЙНИ: ПРОБЛЕМИ Й ПІДХОДИ ДО ВІДНОВЛЕННЯ І ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Дьомін, Микола; Габрель, Микола; Косьмій, Михайло; Габрель, Михайло; Лисяк, Наталія (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Розглянуто в категоріях нематеріального (віри, духовності, культури, ментальності, духу, цінностей тощо) осмислено сутність війни на основі дихотомій добра і зла, що виражають морально-етичну оцінку поведінки людей, суспільних процесів і явищ як категорій вічних і незмінних. Обґрунтовано основні положення та методи дослідження нематеріальної сутності російсько-української війни, дано оцінки змін, процесів і наслідків. На основі «перехресного» розгляду – теоретичного осмислення й лонгітюдного дослідження процесів, пов’язаних зі змінами в суспільстві, розкрито й оцінено нематеріальне у війні стосовно: відношення до історичного минулого; законодавчо-правових вимог; позиції громадянського суспільства; освіти; духовності, змін ролі церкви тощо. Проведено діагностику й оцінку процесів і змін у часі війни; виділено трансформації, які будуть корисні для обґрунтувань ревіталізації й просторового розвитку держави на вимогах нематеріального.