ПРАВОСЛАВНІ ХРАМИ КИЄВА В ДАВНЬОРУСЬКІ ЧАСИ: СВІТСЬКЕ В МЕЖАХ КАНОНУ - Слєпцов, Олег; Товбич, Валерій; Дьомін, Микола; Кузьміна, Ганна; Хараборська, Юлія (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Проаналізовано аспект поєднання канонічного і світського в давньоруських храмах Києва. На прикладах порівнянні світських мотивів в візантійських храмах і в Софійському соборі доведено вплив місцевих художньо-образних традицій. Православ’я в його візантійській версії було привнесене на території з сильними дохристиянськими віруваннями, і попри те, що храми відповідали за своїм зовнішнім виглядом усім християнським канонам, участь в будівництві місцевих майстрів сприяла від’їду від жорстких кліше і створення власних регіональних зразків храмової архітектури, а не провінційної візантійської версії храмобудування.