ГЕНЕЗА КОМПОЗИЦІЇ ПРАВОСЛАВНИХ ХРАМІВ КИЄВА ДОБИ КИЇВСЬКОЇ РУСІ - Kлючнікова Анастасія (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Досліджено принципи композиційної побудови давньоруських храмів різних періодів. Базою для дослідження стали графічні реконструкції храмів на основі історичних джерел, архівних фотографій, матеріалів натурних обстежень і археологічних розкопок. За методом системно-структурного аналізу сформовано систему показників об’єкта: композиційні характеристики, планування, морфологія форм, декор і поліхромія. Композиційні характеристики підтверджено графо-аналітичним методом і методом порівняльного аналізу київських храмів. Графічно доведено зміну вектора розвитку композиції від горизонтального на ранньому давньоруському періоді до вертикального на пізньому періоді, що відповідало загалом загальній тенденції на давньоруських землях. Попри безумовний вплив візантійських традицій храмобудування на ранньому періоді київську версію православного будівництва не можна вважати провінційною візантійською версію, враховуючи вплив місцевих традицій і високу майстерність будівництва і образних характеристик.