УЗАГАЛЬНЕННЯ СУЧАСНОЇ ДОСВІДУ ФОРМУВАННЯ РЕАБІЛІТАЦІЙНИХ ЦЕНТРІВ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ЛІТНЬОГО ВІКУ - Хунцзюань, Чжао (Містобудування та територіальне планування, 2024)
У сучасному світі є чимало досягнень але і чимало проблем з якими стикається суспільство і це не лише війни, природні катаклізми, вірусні пандемії, екологія і економічні і політичні кризи, а одна з них – зростання кількості людей літнього віку. Особливо гостра ця проблема торкається Китаю, як результат державного контролю народжуваності у минулому, але ця тенденція починає прогресувати і в інших країнах. Для забезпечення гідного утримання людей літнього віку у доброму стані потрібні заклади соціального захисту - специфічні медичні центри або реабілітаційні центри, яких нажаль не вистачає, навіть державні програми і нормативні акти не завжди допомагають у вирішення цієї проблематики хоча досвід у проєктуванні і будівництві подібних центрів існує [1-2]. Так, наприклад, в Україні діють державні будівельні норми – ДБН А.2.2- 18:2007 «Заклади соціального захисту населення», у яких розглядається сфера застосування розміщення будинків, земельні ділянки; об`ємно-планувальні рішення; пожежна безпека; інженерне обладнання будинків-інтернатів для громадян літнього віку та людей з інвалідністю, геріатричних пансіонатів; психо-неврологічних інтернатів; територіальних центрів соціального обслуговування та ін. Цей ДБН діє у взаємозв’язку з ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування і забудова територій», ДБН В 2.2-9: 2018 «Громадські будівлі і споруди. Основні положення», ДБН В 2.2-10:2022. Заклади охорони здоров’я. Основні положення» та ДБН В 2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення» [3-7]. Велике значення для організації соціального захисту непродуктивного населення має розвиток матеріально-технічної бази опікування і в першу чергу створення закладів, які здійснюють заходи щодо медичного та культурно- побутового обслуговування людей літнього віку. Аналіз вітчизняного та зарубіжного досвіду визначення типології зазначених закладів дозволив визначити їх основні групи: - денні соціальні заклади і лікарні, клуби для людей літнього віку для відвідування в денний час; - об’єкти обслуговування у складі спеціальних житлових утворень – квартирні будинки для літніх людей, будинки-інтернати і геріатрічні стаціонари [8-17].