ОСОБЛИВОСТІ КИЇВСЬКОГО МОДЕРНУ - Сідорова, Марія-Юлія (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Висвітлюються особливості київського модерну, його характерні риси, поетика та символіка архітектурно-декоративної пластики фасадів. Розглянуто композиційну побудову фасадів в стилі модерн забудови кінця ХІХ – початку ХХ ст., а також зв’язок композиції фасаду з композицією архітектурних деталей та їх розміщенням на фасаді. Виявлено проблему порушення композиційної цілісності фасадів внаслідок руйнацій, невдалих ремонтів і реновацій. Фасади стилю модерн, як і фасади інших стилів кінця ХІХ – початку ХХ ст. мають переважно одноосьову, двоосьову та триосьову композиційні схеми побудови фасаду. Вісі виділені ризалітами, еркерами, аттиками, баштами та часто зміненим масштабом і формою вікон. Символічна декоративна пластика концентрується на композиційних вісях, в рівні першого і останнього поверхів, вплетена в структуру порталів і атиків. На фасадах в стилі модерн, які мають переважно асиметричну композицію з двоосьовою схемою побудови фасаду, символічна декоративна пластика часто міститься на лівій композиційній вісі в рівні другого і останнього поверхів. Наукова новизна і практичне значення дослідження полягає у виявленні особливостей архітектурно-декоративної пластики фасадів забудови Києва в стилі модерн, а також в детальному аналізі композиційної структури і семантичної складової фасадів цього стилю. Дослідження буде сприяти поглибленню теоретичних і практичних знань про особливості київського модерну, які можуть бути використані в реставрації і реконструкції фасадів забудови кінця ХІХ – початку ХХ ст.