ОСНОВНІ НАПРЯМКИ МІСЬКОГО РОЗВИТКУ ЕКОМІСТА - Рижова, Ірина; Павленко, Тетяна; Антипенко, Євген; Пасічна, Тетяна; Кругляк, Віталій (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Визначено основну проблематику та перспективу розвитку концепції екоміста в умовах сталого розвитку. У процесі виявлення основної проблематики визначено актуальність дослідження. Провівши ретельний аналіз існуючого стану формування екоміст в умовах сталого розвитку, виявлено, що розвиток екоміст багатовекторний та включає енергоефективні, екологічні та економічні аспекти, при цьому вплив на довкілля мінімальний. Виявлені основні тенденції розвитку екоміст, які дали можливість визначити їх роль у формуванні сучасного урбанізованого середовища у аспектах підвищення енергоефективності будівель, використання сонячної енергії, «зелених» технологій та новітніх матеріалів. На основі проведеного дослідження визначені основні напрямки міського розвитку екоміста: екологічне будівництво та енергозбереження, застосування альтернативних джерел енергії, екотранспорт, утилізація відходів, створення екологічної інфраструктури.