ФОРМУВАННЯ ІНТЕГРОВАНИХ ГРОМАДСЬКИХ ЦЕНТРІВ В УРБАНІСТИЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ НАЙБІЛЬШИХ МІСТ УКРАЇНИ - Приймак, Володимир (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Розглядаються проблеми теоретико-методичні проблеми містобудівного розвитку, в контексті розвитку системи соціально-побутового обслуговування в найкрупніших містах – центрах регіональних систем населених місць України. Архітектурна теорія і практика мають спільні з рештою галузей кореневі вади і недоліки, як і можливості для самовдосконалення. Урбаністичне планування обмежені безліччю регламентних перепон від бюрократичних інстанцій, непрозорістю інвестиційного процесу на всіх стадіях його реалізації. Через відсутність цілісного уявлення про місто в системі оточуючих його населених місць, з яких щоденно відбувається маятникова міграція робочої сили і споживачів громадських послуг, виникають диспропорції, конфлікти, транспортний колапс, негативні соціально-культурні наслідки. Настала необхідність комплексного погляду на проблему з виявленням ключових больових точок. Одним з методологічних шляхів вирішення проблеми, на мій погляд, має стати мережа центрів регіонального значення, які мають бути органічно поєднані як зовнішнім, так і внутрішнім міським транспортом. Такий конгломерат має стати новим типом інтегрованих центрів громадського обслуговування, забезпечений необхідною транспортною та інженерно-технологічною інфраструктурою. В поняття інфраструктури включено також вулично-дорожню мережу та планувальну морфологію оточуючої забудови.