ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО РЕАБІЛІТАЦІЇ ДЕПРЕСИВНИХ ТЕРИТОРІЙ ВЕЛИКИХ МІСТ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА РІШЕННЯ - Мерилова, Ірина (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Дана робота ставить на меті дослідження еколого-містобудівних форм реновації депресивних територій, а також формування пропозицій відносно стратегії розвитку цих територій на прикладі міста Дніпро. Методологічне підґрунтя даної роботи охоплює як загальнонаукові методи дослідження, так і спеціальні методи зі сфери архітектури, містобудування та урбаністики. Стаття розглядає екологічний, соціально-економічний, громадський, історико- культурний та архітектурно-містобудівний контексти відносно їх впливу на розробку та реалізацію проєктів за еколого-містобудівними формами реновації депресивних територій. Дослідження всіх цих контекстів допомагає створити комплексний підхід до реновації депресивних територій, враховуючи різноманіття чинників, що впливають на якість і стійкість міського середовища. Отримані результати дослідження, висновки та наукові засади, а також власний архітектурно-планувальний досвід дав змогу авторові сформувати стратегічні напрямки еколого-містобудівної реновації депресивних територій: дослідження та аналіз, стратегія та визначення мети, участь громади та визначення переваг, архітектурно-містобудівна концепція, реалізація та моніторинг. Дослідження інтерпретує еколого-містобудівну реабілітацію депресивних територій як комплекс інноваційних підходів і стратегій, спрямованих на відновлення та перетворення відповідних міських зон з урахуванням принципів сталого розвитку та екологічної стійкості. Оприлюднені результати дослідження дали змогу представити концептуальні засади щодо еколого-містобудівної реабілітації промислових територій на прикладі міста Дніпро, що базуються на стійкості його екосистемних функцій і структур.