СТАЛИЙ РОЗВИТОК ВИСОТНОЇ ЗАБУДОВИ СУЧАСНОГО МІСТА - Мартишова, Лариса; Чабань, Ілля (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Висотні будівлі відіграють значну роль у формуванні сучасного міського пейзажу, їх історичне значення налічує століття. Архітектурні об’єми «висоток» з моменту своєї появи стали символом прогресу та урбанізації, що формують силует, надають впізнаваності та символізують економічне процвітання. Щоправда не тільки економічний та соціальний вплив має значення та вимагає переходу до практики сталого розвитку, але не слід забувати про композиційну роль таких «активних» об’ємно-просторових форм. За останні роки увага до сталого розвитку міста змінила і відношення до ролі висотних будівель у світі, з одного боку вони служать не тільки символами глобальних міст, але і екологічної свідомості та міських інновацій, а з іншого – дуже уразливі та стають ціллю для агресії, тож небезпечні у випадку аварійної чи критичної ситуації, на кшталт війни чи землетрусу, чи взагалі катаклізму. В статті розглядається історичне значення висотних будівель в структурі міста, простежується їх еволюція та досліджується сучасна глобальна роль у сприянні сталій урбанізації. Інтеграція технологічних досягнень і соціальних міркувань, підкреслює критичну важливість візуальної інформації яку надає місто, де взаємний перетин вертикальних та горизонтальних ліній визначають його структуру на будь якому ієрархічному рівні. Тож поєднання всіх аспектів надає можливість наблизитись до розуміння поставленого питання та подолати розрив між історичним значенням і сучасною роллю висотних будівель міста.