ХАРАКТЕРИСТИКА ІСЛАМСЬКОЇ АРХІТЕКТУРНОЇ ШКОЛИ АЛЖИРУ: ПОЄДНАННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО І ЗАПОЗИЧЕНОГО В МЕЧЕТЯХ - Резга, Куідер; Крупа, Міхал (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Поставлена проблема співставити національне і запозичене в історичних мечетях Алжиру. Алжирська ісламська школа відрізняється від багатьох інших ісламських шкіл своїм розмаїттям: поряд з двома місцевими типами мечетей – магрибського і мозабітського типу – на територіях, відкритих для зовнішніх впливів є мечеті арабського колонного та османського купольного типів, до того ж, прибережні території – це колишні Римські провінції з античною спадщиною. Вкупі це спричинило відмінності мечетей на заході, на узбережжі, на сході і на півдні, в долині р. Мзаб. Основна задача дослідження полягала в тому, аби виявити саме ті прийоми і елементи мечетей, які є власне місцевими, і застосовувати їх в сучасному будівництві мечетей та при реставрації історичних мечетей.