НАЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ МЕЧЕТЕЙ АЛЖИРУ - Резга, Куідер; Слєпцов, Олег; Дьомін, Микола; Товбич, Валерій; Хараборська, Юлія (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Проаналізовано специфіку становлення ісламської архітектурної школи Алжиру. Архітектурна періодизація мечетей Алжиру виглядає більш укрупненою порівняно з історичною періодизацією, оскільки орієнтована не на зміни в політичному устрої, а на появу змін в ісламській архітектурній школі. Всього можна виділити шість архітектурних періодів будівництва мечетей Алжиру, які виявляють ґенезу мечетей, поступовий відхід від арабських першозразків до місцевого магрибського типу, удосконалення його і відхід в бік декорування, на пізньому етапі – поява запозиченого типу османської купольної мечеті з розвиненим внутрішнім двором з фонтаном і галереями. Спостерігається вплив автентичного для Марокко і Алжиру магрибського типу мечетей на суміжні країні, зокрема, на Туніс та Лівію.