РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОСОБЛИВОСТЕЙ РОБОТИ НАСОСНИХ СТАНЦІЙ ВОДОПОСТАЧАННЯ ТА ВОДОВІДВЕДЕННЯ В ПЕРІОД ВОЄННИХ ДІЙ - Кравчук, Олександр; Андріященко, Олексій; Левітін, Віталій; Єремченко, Людмила; Лаврухіна, Катерина (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Запропоновано комплексний підхід до забезпечення надійності та ефективності роботи насосних станцій систем водопостачання та водовідведення в Україні під час воєнних дій. На основі аналізу стану діючих систем водопостачання та водовідведення в постраждалих від війни регіонах, визначено основні виклики, які можуть виникати в даних умовах. Головними з них є безпека та захист споруд, обладнання та персоналу насосних станцій, руйнування енергетичної інфраструктури, робота в автономному режимі, створення запасів обладнання, запчастин, паливо-мастильних матеріалів, недостатнє фінансування, захист від кіберзагроз, нестача кваліфікованого персоналу. Розроблено рекомендації, які спрямовані на забезпечення безперервного функціонування насосних станцій систем водопостачання та водовідведення в екстремальних умовах. Серед основних аспектів таких рекомендацій мають бути планування та реалізація заходів з підвищення безпеки та захисту насосних станцій, розробка систем екстреного реагування та кризового управління, підготовка персоналу до дій у кризових ситуаціях, а також співпраця з урядовими та місцевими органами, громадськими організаціями та міжнародними партнерами з метою забезпечення координації та ефективної реалізації заходів у воєнний період.