ЧИСЕЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ МАГІСТРАЛЬНИХ ТРУБОПРОВОДІВ В МІСЦЯХ ПЕРЕХОДІВ ТА КОМПЕНСАТОРІВ ПРИ КОМПЛЕКСНОМУ НАВАНТАЖЕННІ - Кошевий, Олександр; Кошева, Вікторія; Левківський, Дмитро; Янсонс, Марина; Чубарев, Антон; Марчук, Олександр (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Приведено основні ідеї та можливості чисельного моделювання, дослідження та аналізу напружено-деформованого стану, міцності та стійкості споруд магістральних трубопроводів в місцях переходів та компенсаторів за допомогою власного програмного забезпечення з використанням модифікованого методу прямих та розрахункового програмного комплексу LIRA від дії комплексного навантаження. Створена комплексна модель споруди на основі ВІМ технологій використовується для подальшого прийняття оптимальних проєктних рішень і значно прискорює проєктні роботи. Результати чисельного дослідження комплексної просторової моделі та висновків про міцністні характеристики трубопроводів значно розширюють можливості в прийнятті проєктних рішень та створенні перспективних розробок на їх основі.