ОРГАНІЗАЦІЯ САНІТАРНОГО ОЧИЩЕННЯ НА ПЕРШОМУ ТЕХНОЛОГІЧНОМУ РІВНІ - Золотар, Людмила; Приймаченко, Олексій (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Санітарне очищення житлової території ˗ це цілісна організаційно- технологічна просторово орієнтована система, складова функціонально- планувальної структури міста, містобудівна організація якої спрямована на підвищення екологічного стану та покращення комфорту та якості життєдіяльності населення. Запропоновано послідовність (модель) ухвалення проектного рішення щодо організації системи збору та розташування первинних пунктів на предпроектних стадіях розроблення містобудівної документації в умовах реконструкції або нового будівництва з врахуванням об’єму та морфологічної структури побутових відходів в місцях їх утворення, що розміщенні в зоні впливу первинного пункту збору, технологічних та планувальних обмежень. Метод розрахунку системи санітарного очищення розподіляється на три технологічні рівні згідно з організаційною моделлю санітарного очищення та мають на кожному рівні системи об’єкт дослідження ˗ територію, обмежену зоною впливу містобудівного елемента предмета дослідження: I рівень - дослідження первинних пунктів збору; II рівень - станції сортування або перезавантаження; III рівень - підприємства з утилізації, переробки або захоронення побутових відходів.