МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА ПРИКЛАДНІ КОМПОНЕНТИ ВПРОВАДЖЕННЯ ДЕВЕЛОПЕРСЬКИХ ПРОЄКТІВ ОБ’ЄКТНО-ЦІЛЬОВИХ РЕНОВАЦІЙ В БУДІВНИЦТВІ - Дружинін, Максим (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Присвячено створенню принципово нового науково-методологічного підґрунтя адаптації підприємств-стейкхолдерів проєктів будівництва до динамічних зрушень будівельного ринку через реалізацію оновлення та управління змінами у вигляді цільового проєкту впровадження інноваційних технологій в організацію будівництва. Здійснено опрацювання нагальності перегляду змісту процесів та підходів до організації будівельно-інвестиційного процесу на грунті аналізу світових трендів. Обгрунтовано, що з врахуванням операційно-виробничих особливостей функціонування девелопера як виконавця робіт у проєктах будівництва при подальшому розвитку та впровадженні галузевої моделі управління BIM-платформою може сформувати інформаційно-технологічну інтеграційну основу для реорганізації технологічних процесів будівельного підприємства.. Доведено, що новизну інновацій оцінюють за технологічними параметрами та з ринкової позиції. За технологічними параметрами розрізняють інновації продуктові і процесні. Умовою формування середовища, здатного стимулювати інноваційний розвиток будівельних підприємств є формування інноваційної бізнес-системи, яка ґрунтується на інтегрованому багаторівневому управлінні, направленому на розповсюдження інноваційних компетенцій, беручи за основу сучасні концепції ідеї цифрової трансформації, створення кластерів, як новітніх форм об`єднання учасників для досягнення синергетичних ефектів розвитку, та створення платформи інноваційного розвитку з функціональним інфраструктурним забезпеченням організації будівництва.