АНАЛІЗ СТАНУ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ М. СЄВЄРОДОНЕЦЬК НА ПОЧАТОК 2022 РОКУ - Білошицька, Наталія; Татарченко, Галина; Білошицький, Микола; Уваров, Павло (Містобудування та територіальне планування, 2024)
Розглянуто етапи розвитку житлового будівництва міст України від початку минулого століття до тепер, а також на прикладі м. Сєвєродонецьк. Досліджено стан існуючої житлової забудови на початок 2022 р. та виявлено, що 72% житлового фонду знаходилося у задовільному стані і потребувало лише планового поточного ремонту. Інші 28% житлових будинків – це забудова, яка побудована переважно понад 50 років, тобто І та частково ІІ планувальних районів міста і потребувала реновації. Проведено візуальне обстеження житлового фонду м. Сєвєродонецьк та визначено основні проблеми забудови І та частково ІІ планувальних районів. Високий моральний знос будівель перших серій проявляється у наступному: незручне планування квартир, недостатня різноманітність квартир за площею та кількістю кімнат; мала площа житлових кімнат, кухонь і приміщень загального користування, ванних кімнат, суміщених з туалетом; некомфортне планування, яке не відповідає потребам сучасних мешканців (кількість і розміри сучасних меблів, кухонного та інженерного обладнання). Моральний і фізичний знос інженерного обладнання будівель, побудованих понад 50 років: електромережі за потужністю не розраховані на кількість та потужність сучасних електроприладів, які використовують мешканці постійно у своєму побуті; послаблення кріплень і відсутність окремих приладів, пошкодження ізоляції магістральних і внутрішньо квартирних мереж; внутрішні мережі водопостачання та водовідведення без належного ремонту кородують, виходять з ладу, заливають підвали водою та каналізаційними стоками. Тривалий термін і неналежні умови експлуатації будівельних конструкцій житлової забудови перших серій призводять до втрати їх несучої здатності та є складовою фізичного зносу. Наявність невідповідності забудови сучасним будівельним нормам тощо. Дослідження стану житлової забудови м. Сєвєродонецьк на початок 2022 року виконувалися для подальшого аналізу пошкоджень під час бойових дій і пошуку шляхів повоєнного відновлення міста.