АНАЛІТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ІНТЕГРАЛЬНИХ ХАРАКТЕРИСТИК РОТОРНИХ СИСТЕМ МІСТОБУДІВЕЛЬНИХ КРАНІВ - Човнюк, Юрій; Приймаченко, Олексій; Чередніченко, Петро; Шудра, Наталія (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Присвячено актуальній проблемі аналітичного обґрунтування визначення інтегральних характеристик роторних систем містобудівельних кранів, знання котрих необхідне для проведення подальшого балансування їх роторів на вибігу (чи у процесі пуску). Це дозволяє відмовитись від використання контактних вібраційних давачів та іншої спеціальної апаратури задля моніторингу процесу балансування. Крім того, виникає можливість оптимізації рушійного моменту (у процесі пуску) та гальмівного моменту при вибігу роторної системи. Мета роботи полягає у розробці алгоритму визначення інтегральних характеристик роторної системи при пуску/вибігу за спеціального співвідношення коефіцієнтів моментів – складових сумарного моменту опору обертанню. Використані підходи та моделі математичної фізики та класичного варіаційного числення. Отримані у роботі результати стануть у нагоді для уточнення й вдосконалення інженерних методів розрахунку роторних систем будівельних/містобудівельних кранів, працюючих у перехідних режимах (пуск, вибіг, реверс тощо), як на стадіях їх проектування, так і в режимах реальної експлуатації.