ПЕРЕДУМОВИ СТВОРЕННЯ НАБОРУ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ДЕРЖАВНОГО КАДАСТРУ ПРИРОДНИХ ТЕРИТОРІЙ КУРОРТІВ - Лазоренко, Надія; Кінь, Данило; Шудра, Наталія; Некрасова, Олена (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Проаналізовано основні проблемні питання сучасного стану геопросторових даних Державного кадастру природних територій курортів, визначено вимоги до даних та метаданих цього кадастру з урахуванням чинного законодавства у сфері національної інфраструктури геопросторових даних (далі – НІГД). Авторами сформовано та запропоновано рішення щодо створення набору геопросторових даних Державного кадастру природних територій курортів, а також методику формування цього набору в частині меж територій курортів державного значення, їх округів, зон санітарної (гірничо-санітарної) охорони, враховуючи чинну містобудівну і землевпорядну документації за наявності. Результати дослідження дозволять забезпечити вихідними даними розробників планувальної документації та забезпечити дотримання землекористувачами обмежень у використанні природних ресурсів у межах округів курортів. Також було встановлено потребу у геопросторових даних про артезіанські свердловини, які розташовані на території курортів, з метою відновлення меж першої зони санітарної (гірничо-санітарної) охорони. Опрацювання вихідних даних дослідження було здійснено у геоінформаційному середовищі QGIS, а також у програмному середовищі Digitals.