ДО ПИТАННЯ ФОРМУВАННЯ БАЗИ ЗНАНЬ ПРОСТОРОВОГО ПЛАНУВАННЯ В УКРАЇНІ - Габрель, Микола; Габрель, Михайло; Форкуца, Людмила (Містобудування та територіальне планування, 2023)
У дослідженнях, пов’язаних з проблематикою просторового розвитку держави та її територій (у т.ч. на місцевому рівні), зазвичай розглядаються питання законодавчі, організаційні, методики збору та забезпечення інформацією, впровадження проектів і їх моніторингу й недостатньо розглядаються питання теорії і наукового обґрунтування рішень. У даній публікації зроблена спроба осмислити питання теорії та ролі наукових знань, їх використання в просторовому плануванні України. На думку авторів, це надзвичайно актуально для вирішення задач просторового планування, які за своєю суттю є недетермінованими (з багатьма невідомими), складними та пов’язані з прогнозуванням майбутнього держави і територій, а їх вирішення лише засобами «здорового глузду» може виявитись малоефективним, а розроблені документи – шкідливими для територій і гальмувати їх розвиток.