ІННОВАЦІЙНИЙ МЕТОД ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІКИ ЗМІНИ ЗАБРУДНЕНОСТІ ТА ВОЛОГОСТІ ПОВІТРЯ СПОРТИВНИХ СПОРУД: ФІТНЕС-ЗАЛИ ТА ПЛАВАЛЬНІ БАСЕЙНИ - Човнюк, Юрій; Чередніченко, Петро; Москвітіна, Анна; Золотар, Людмила (Містобудування та територіальне планування, 2023)
При використанні сучасних систем автоматизації та управління мікрокліматом приміщень з динамічною зміною надходження шкідливостей необхідно враховувати час реакції системи на зміни та передбачити зміни цих параметрів. Зміна забрудненості вуглекислим газом та вологості повітря спортивних споруд – таких, як фітнес-зали та плавальні басейни, є нестаціонарними випадковим процесом зі складним видом не стаціонарності й може бути описана статистичними характеристиками, отримання котрих ускладнюється імовірнісною природою усього процесу та наявністю випадкових й систематичних похибок вимірювання забрудненості та вологості повітря конкретної спортивної споруди, специфіка функціонування процесів тепломасообміну, вологообміну у приміщеннях спортивних споруд (плавальні басейни, зали для занять фітнесом, тренажерні зали і т. п.) у сучасній науковій літературі практично не вивчена. Тому дане дослідження проведене саме для того, щоб покращити ситуацію і вивести її з глухого кута (невизначеності) щодо спортивних споруд та їх приміщень для занять масовою фізичною культурою, відпочинку, дозвілля. В роботі запропонований комплексний метод дослідження динаміки зміни забрудненості та вологості повітря приміщення спортивної споруди (фітнес-зали, плавальні басейни, та ін.) дозволяє визначити статистичні характеристики процесу та ідентифікувати його за із задовільною для практичних цілей точністю (похибка складає не більше 10%).