АНАЛІЗ КОЛИВАНЬ, ВИНИКАЮЧИХ У МОСТОВОМУ КРАНІ ПРИ ЙОГО НАЇЗДІ НА КІНЦЕВІ УПОРИ - Човнюк, Юрій; Чередніченко, Петро; Кравчук, Володимир; Остапущенко, Ольга; Кравченко, Ігор (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Розглянута система “вантажний візок – канат – вантаж”, яка моделює рух кранової системи мостового типу, при наїзді на кінцеві упори. Фактично, вантаж, закріплений на канаті, виконує роль маятникового гасника коливань кранової системи. Вивчені можливі нормальні форми коливань у такій системі. У системі можна виділити пов’язану (нелокальну) та локалізовану форми коливань. У другому випадку більша частина енергії коливань зосереджена саме у “маятниковому гаснику” − вантажі на канаті (вважається, що мостовий кран функціонує у робочому режимі, і розвантаження відсутнє). По суті, локалізована форма коливань може бути сприятлива для гасіння коливань пружної підсистеми. Проведена побудова нормальних форм коливань й досліджена їх стійкість.