ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДИК ФОРМУВАННЯ МЕРЕЖІ ЗАКЛАДІВ ХАРЧУВАННЯ - Трошкін, Арсеній (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Присвячено порівнянню характеристик існуючих методик формування мережі закладів харчування. Шляхом аналізу радянської, діючої та теоретичної методик, автори пропонують власну методику формування мережі об’єктів харчування в житловій забудові. Метою статті є висвітлення методики визначення радіуса обслуговування для об’єкта харчування (далі ОХ) в житловому районі та визначення її переваг у порівнянні з існуючими. У проведеному дослідженні використані методи порівняльного аналізу та синтезу. Новизною можна вважати переваги нової методики над наявними. Основною перевагою нової методики формування мережі об’єктів харчування є можливість точного визначення місць незабезпечення житлового району конкретними типами об’єктів харчування, що дозволяє знайти оптимальні місця для їх розміщення. Наукові результати вказують на переваги впровадження нової мережі об’єктів харчування в житлову забудову, такі як вплив архітекторів та мешканців на вибір місця розміщення, тип та вид об’єктів харчування, об’єднання інтересів власників у прибутковості та мешканців району у доступності до об’єктів харчування різних типів. При великій кількості наявних типів та форматів закладів харчування впровадження пропонованої методики формування мережі ОХ потребуватиме більшого часу, що можна вважати недоліком. Проте у результаті, ця мережа повинна забезпечити більшу ефективність порівняно з її попередниками. Результати дослідження можуть бути використані при плануванні житлових районів, зокрема, для визначення необхідності включення нових об’єктів харчування в житлову забудову та забезпечення належного рівня обслуговування населення.