ДО РОЗРАХУНКУ КІЛЬЦЕВИХ ПЛАСТИН НА ЗМІННІЙ ПРУЖНІЙ ОСНОВІ - Сур’янінов, Микола; Крутий, Юрій; Кіріченко, Дарія; Клименко, Олексій (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Досліджується вигин кільцевих пластин на змінній пружній основі. Використовується аналітичний метод прямого інтегрування та комп’ютерне моделювання у ПК ЛІРА-САПР з наступними розрахунками методом скінчених елементів. Розглянуто два приклади: сталева плита, яка жорстко защемлена за внутрішнім контуром, а її зовнішній контур спирається шарнірно, та бетонна плита, яка жорстко затиснена по зовнішньому контуру, а її внутрішній контур закріплений шарнірно. Результати чисельної реалізації показують, що значення прогинів при розрахунках авторським методом і методом скінчених елементів у ПК ЛІРА-САПР практично збігаються, а розбіжність значень згинальних моментів досягає 10 %. Причому, розбіжність у прогинах проявляється тільки в четвертому (а іноді й у п’ятому) знаку після коми. Відзначається, що метод прямого інтегрування продемонстрував дуже високу точність при розв’язку численних тестових завдань, що мають точний розв’язок. Отриману тут розбіжність у значеннях згинальних моментів автори пояснюють напівавтоматичною розбивкою скінчено-елементної сітки в ПК ЛІРА-САПР. Таке твердження ґрунтується на тому, що при згущенні сітки в окружному напрямку відбувається істотне зближення результатів, отриманих двома методами при визначенні радіальних і окружних згинальних моментів.