АКТУАЛЬНІСТЬ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ЖИТЛОВОЇ ЗАБУДОВИ В МІСТАХ УКРАЇНИ - Пидько, Максим (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Висвітлюється стисла історія становлення цивільного захисту, актуальність забезпечення цивільної безпеки населення при проектуванні житлової забудови, розглянуто сучасний стан об’єктів цивільного захисту, нормативну базу за якою вони створюються і були створені, сучасний стан та проблематика. Гібридна війна та повномасштабне вторгнення показали вразливість та непідготовленість міст з точки зору цивільної безпеки населення. Можливі шляхи вирішення даної проблеми мають враховувати сучасні тенденції з боку сталості, адаптивності забудови до сучасних реалій, що швидко змінюються, мають сприяти розвитку міського середовища та населення в умовах перманентної загрози військових конфліктів, терористичних атак, стихійних, техногенних лих тощо. Нові вимоги до цивільного захисту мають враховувати актуальну необхідність до сталого розвитку, бути економічно доцільними, забезпечувати можливість багатоцільового призначення бомбосховищ. Детальний розгляд можливих путей забезпечення даних вимог враховує економічні, правові, екологічні та соціальні фактори.