ФОРМУВАННЯ ІНКЛЮЗИВНОГО МІСЬКОГО ПРОСТОРУ В БУФЕРНИХ ЗОНАХ ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ ЗАСОБАМИ ЛАНДШАФТНОЇ АРХІТЕКТУРИ - Мацьоха, Аліна (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Представлено результати авторського дослідження щодо формування інклюзивного міського простору засобами ландшафтної архітектури; розглянуто нормативно-законодавчу базу; визначено головний принцип створення мережі безбар’єрних пішохідних маршрутів у просторі середмістя (принцип «каркас на каркасі»); вивчено прийоми реалізації безбар’єрності (розмежування пішохідно-транспортного руху; зонування пішохідних частин вулиці комбінаціями різних типів мощення за фактурою та забарвленням й інші). На основі аналізу світового теоретичного та практичного досвіду визначено засоби реалізації безбар’єрності (мощення, озеленення, опорядження й інші) та наведено низку прикладів в містах Європи. Запропоновано алгоритм формування інклюзивного міського простору в буферних зонах ІІ категорії непрямого багатофункціонального використання об’єктів культурної спадщини, що знаходяться на теренах України. Надано рекомендації щодо адаптації громадських просторів для формування інклюзивного міського простору в межах буферних зон.