МЕТОДИ ОРГАНІЗАЦІЇ ЗАХИСТУ ЦИВІЛЬНОГО НАСЕЛЕННЯ В ПІДЗЕМНОМУ ПРОСТОРІ ЖИТЛОВИХ ТЕРИТОРІЙ - Жидкова, Тетяна; Глеба, Віктор; Чепурна, Світлана (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Висвітлюється проблема забезпечення захисту цивільного населення в умовах сучасної війни. Війна в Україні триває другий рік. За цей час загинули десятки тисяч мирних людей, але й на сьогодні в державі не створено надійної системи захисту населення. Аналіз діючого законодавства, чинних стандартів, а також сумного досвіду людей, які намагались отримати захист в наявних укриттях і сховищах в різних областях України довели невідповідність наявної системи захисту сучасним вимогам. Спираючись на досвід багатьох держав світу, запропоновано створення системи захисту цивільного населення, основний принцип якої є забезпечення швидкого доступу до укриття в будь-якій частині міста. В житловому середовищі пропонується створення безпечного простору, що складається з побутових укриттів, призначених для захисту від вибухової хвилі та уламків й бомбосховищ в підземному просторі житлових територій. Узагальнено досвід та надані пропозицій, щодо змін системи забезпечення цивільного захисту населення.