ВІДНОВЛЕННЯ ЗРУЙНОВАНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ НА ОСНОВІ ВИКОРИСТАННЯ ОЦИФРОВАНИХ ДАНИХ - Гончаренко, Олександр; Денисюк, Богдан; Онищук, Тетяна (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Оцифрування зруйнованої інфраструктури є важливою задачею в геодезії та картографії, яка має значний практичний потенціал в різних сферах, таких як відновлення після природних катастроф, планування містобудування, проектування транспортних мереж та інфраструктури. На жаль, дана тема сьогодні має надзвичайно високу актуальність для України. Внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації зруйновано тисячі об’єктів інфраструктури. В оцінці KSE Institute [6], йдеться про те, що на грудень 2022 року прямі збитки сягають близько 137,8 млрд дол. Оцифрування зруйнованої інфраструктури дозволяє зменшити час та витрати на збір та аналіз даних, а також дозволяє отримати більш точну інформацію про стан інфраструктури, що є важливим при плануванні та реалізації проектів з відновлення та розвитку територій. Завданням даного дослідження є вивчення можливостей діджиталізації зруйнованої інфраструктури, а також визначення ключових викликів та розробка стратегій для відновлення та розвитку інфраструктури на основі використання опрацьованих оцифрованих даних.