ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ГРОМАДСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА ЧЕРЕЗ АНАЛІЗ КОНТРУКТИВНИХ РІШЕНЬ - Мельник, Марія (Містобудування та територіальне планування, 2023)
Споруди міста формують середовище для різних видів суспільної діяльності. В структурі споруд відобразилась історія розвитку архітектури, культури, політичного життя різних країн та епох. Нові види діяльності, які поступово розвиваються, зумовили потребу у появі відповідних громадських просторів, будівель, споруд. Вияв впливу конструктивних вирішень на формування громадського середовища дасть змогу більш доцільно, якісно, гармонійно формувати простори громадського призначення. Врахування особливостей архітектурно розпланувальної організації та конструктивних вирішень громадських споруд є важливим чинником не лише для проведення реставраційних робіт з редизайну та ревіталізації просторів, але й для розробки сучасного дизайну. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю врахування в процесі створення концептуальних вирішень дизайну гармонійного предметно- просторового середовища громадського призначення на основі конструктивних вирішень. Громадські простори – це пішохідні вулиці, площі, бульвари, набережні, що сформувалися під впливом історичних, культурних, соціальних та економічних чинників. У соціальному вимірі перелічені об’єкти є загальнодоступною територією. Питання формування громадських просторів є особливо актуальним з огляду на зміни останніх десятиліть у сфері економіки та культурі, які впливають на трансформацію міст. Громадський простір, як простір соціальної активності, можна трактувати як флагман у реагуванні на соціально-економічні зміни. Багатовимірність використання громадського простору, як території: комунікації, репрезентації та комерції відображає соціально-економічну та політичну модель суспільства. Відповідно, просторово-функціональне оновлення громадських просторів є ознакою подальших загальноміських трансформацій, що обумовлює необхідність вивчення закономірностей їх формування та побудови. В даній статті наведено особливості формування громадського середовища. Розглянуто фактори, що впливають на організацію громадських просторів, виявлено ознаки та передумови формування.