МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ РОБОТИ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ В СКЛАДНИХ УМОВАХ ХІМІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА - Білошицька, Наталія; Білошицький, Микола; Татарченко, Захар; Дячук, Богдан (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Розглянуто проведення чисельного експерименту по дослідженню напружено-деформованого стану будівельних конструкцій за допомогою розроблених математичних моделей. Методика досліджень полягає у використанні однієї із передових в світі BIM-технології, а саме програмного комплексу ЛІРА 10.10 © 2013-2021 ЛІРА Софт, для створення адекватних математичних моделей промислової будівлі з урахуванням найбільш вірогідних складних умов експлуатації: навантаження, сейсмічні та експлуатаційні впливи, прогресуюче обвалення. Зроблено розрахунки на прогресуюче обвалення, де за початкову розрахункову схему прийнята основна схема етажерки. Для визначення найнебезпечнішої ділянки будівлі у випадку виникнення аварійної ситуації був виконаний комплекс розрахунків з послідовним видаленням кожної несучої колони. З аналізу розрахунків, були визначені розрахункові схеми, у яких виникають найбільші зусилля від особливої комбінації навантажень. В подальшому ці схеми були прийняті за основні для розрахунків на аварійну ситуацію. Проведене математичне моделювання роботи будівельних конструкцій в складних умовах хімічного виробництва за допомогою сучасної BIM-технології, такої як ПК ЛІРА 10.10, дозволяє отримати необхідні достовірні дані по роботі реальних будівель завдяки використанню світового досвіду проєктування, будівництва та експлуатації будівельних конструкцій, будівель і споруд при створенні програмного продукту.