ПРОЄКЦІЯ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ ХАРКІВСЬКОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ РОЗСЕЛЕННЯ НАСЕЛЕННЯ В УМОВАХ ПІСЛЯВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ - Дьомін, Микола; Вяткін, Костянтин; Сингаївська, Олександра (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Геополітичні та соціально-економічні тенденції, розробка та впровадження нових технологій, нарощування обсягів споживання в умовах зростання кількості населення планети у геометричній прогресії формують нові виклики та вимоги до створення сучасних систем розселення нової формації: цифрової, людиноцентричної та збалансованої функціонально- просторової моделі територіального розвитку, яка б поєднувала у собі забезпечення зростаючих потреб людини та гармонійного її співіснування з оточуючим середовищем. В умовах початку повномасштабної військової агресії російської федерації проти України процеси переміщення населення кардинально змінилися. Основним показником для переміщення стала безпека. Спостерігаються процеси переміщення населення із територій великих міст до сільської місцевості подалі від районів активних бойових дій, обстрілів та ракетних ударів. Міграційна криза суттєво впливає на соціально-економічні процеси в країні. Головною умовою післявоєнної відбудови є повернення працездатного населення, що забезпечить відновлення показників довійськового рівня ВВП. Отже, доцільним є моделювання результатів післявоєнної системи розселення. Для прикладу обрано об’єктом дослідження Харківську регіональну систему розселення. Було проаналізовано довоєнні тенденції розвитку систем розселення. Зокрема, висунуто гіпотезу взаємозалежності показників щільності населення від показника віддаленості від базового центру тяжіння. Статистично доведено, що скорочення населення є більш інтенсивним у сільській місцевості. Наведено результати соціологічного опитування вимушено переміщених осіб відповідно прогнозування їх переміщень в умовах післявоєнної відбудови. Розроблено проєкцію оптимістичного, реалістичного та песимістичного сценаріїв.