ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАХИСТУ ЦИВІЛЬНОГО НАСЕЛЕННЯ В БАГАТОПОВЕРХОВИХ ЖИТЛОВИХ БУДИНКАХ - Жидкова, Тетяна; Чепурна, Світлана (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Війна в Україні показала повну неспроможність забезпечення цивільного захисту населення. Чинні законодавство й будівельні норми не передбачали реалій війни. Місткість бомбосховищ не відповідала кількості людей, що потребували укриття, розташування унеможливлювало досяжність до них протягом часу від початку сигналів тривоги й початком обстрілів. Люди змушені були залишатись у своїх оселях, гинули й травмувались під час обстрілів та ракетних атак. Спираючись на досвід держав, що перебувають в подібній ситуації, запропоновано створення захищеного простору в межах житлових будинків в Україні. Розроблена принципова схема поверху будинку стійкого до руйнування. Наведено приклади корегування наявних проєктів житлових будинків Києва.