РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОЦЕДУР ВЕРИФІКАЦІЇ СТАНУ НАДІЙНОСТІ ВИКОНАВЦІВ В СКЛАДІ МОДЕЛЕЙ АДМІНІСТРУВАННЯ ПРОЄКТАМИ БУДІВНИЦТВА - Жалдак, Руслан; Чернишев, Денис; Малихін, Михайло; Мірутенко, Олександр; Кіщак, Наталія; Барилюк, Антон (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Окреслено напрями вдосконалення існуючих підходів та аналітичних технологій ідентифікування стану мікросередовища будівельного проекту та його провідних учасників. Виокремлено теоретичне підґрунтя функціонування девелопменту як інноваційно-інвестиційної інфраструктури будівельного комплексу. Обґрунтовано актуальність визначення потенціалу успішності управлінського рішення та потенціалу успішності девелопменту інвестиційно- будівельного проекту. Відображені фактори та ризики, що сприяють невдачі девелоперських проектів в будівельній галузі. Результати роботи дозволяють топ-менеджменту підрядних підприємств здійснювати ефективний моніторинг, структуризацію та маневрування активами підприємств підрядного будівництва в процесі їх операційної діяльності, дають обґрунтовану можливість скоригувати економічну стратегію та параметри виробничо-господарського портфеля будівельних підприємств. До обґрунтування змісту провідних функцій «оргструктури» як тимчасового підприємства з організації будівництва та девелопменту проекту типу ДБП (девелопер будівельного проекту) віднесено: управління процесами логістики, підготовки та будівництва, забезпечення трансформації ресурсів замовника та його інституційних партнерів у проміжну та готову продукцію проекту; координаційна та адміністративно-регуляторна функцію, яка полягає у забезпеченні комунікацій та в інституційно-організаційному оформленні відносин між інституційними учасниками та виконавцями проекту у вигляді угод, контрактів та функціонуючої дирекції з адміністрування проектом; спрямування системи девелопменту та оргструктури управління на своєчасне виявлення подолання загроз ходу підготовки та будівництва об’єктів. Адаптивна методологія організаційно-технологічного девелопменту циклу проекту та його адміністрування тимчасовою девелоперською компанією обґрунтовано у такий спосіб, щоб налаштувати зміст бізнес-процесів в середині структури на сутність завдань та робіт життєвого циклу проекту. Методологія узгоджує вимоги та методичні підходи системи девелопменту в будівництві з вимогами і стандартами, визначеними Project Management Institute, що передбачає включення до складу інструментарію організації будівництва, окрім BIM-модулів, також і спеціальних візуальних компонент – «карт чутливості».