АРХІТЕКТУРНО-МІСТОБУДІВНА СТРАТЕГІЯ "SPONGE CITY" ЯК ЗАСІБ БОРОТЬБИ З НАСЛІДКАМИ ГЛОБАЛЬНОЇ ЗМІНИ КЛІМАТУ - Голубчак, Катерина; Обиночна, Зоряна (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Висвітлено низку архітектурно-містобудівних засад стратегії WSUD (водочутливого місього дизайну) та концепції Sponge City (міста-губки) як ефективного засобу боротьби з наслідками глобальної зміни клімату. Світова практика протиповеневих заходів в останні роки демонструє появу цілого спектру містобудівних стратегій, що передбачають майбутні ризики повеней та дозволяють ефективніше ними керувати в умовах трансформації міського середовища та кліматичних змін. Водочутливий міський дизайн (WSUD) - це нова парадигма розвитку міст, яка базується на міждисциплінарній співпраці фахівців з питань управління водними ресурсами, архітектури, інженерії, містобудування та ландшафтного планування, спрямована на мінімізацію гідрологічного впливу розвитку міст на навколишнє середовище. Даний підхід розглядає всі складові міського водного циклу та поєднує функціональність управління водними ресурсами з принципами міського проектування. Здійснено аналіз успішної світової практики впровадження міських стратегій боротьби з наслідками глобальної зміни клімату та протидії повені, виявлено потенціал для їх реалізації в Україні.