ТРАНСФОРМАЦІЇ ПРОСТОРУ МІСТ – ОБЛАСНИХ ЦЕНТРІВ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ ПОСТРАДЯНСЬКОГО ПЕРІОДУ - Габрель, Микола; Лисяк, Наталія; Габрель, Тарас (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Здійснено характеристику й аналіз структурно-параметричних трансформацій у містах – обласних центрах Західного регіону. Зроблено припущення на основі спостережень, що зміни ведуть до погіршення соціально- еколого-економічних параметрів та архітектурно-естетичних характеристик міст. Порівняння трансформацій у вибраних містах вказує на явище флуктуації як випадкове (необґрунтоване) відхилення якоїсь величини (процесу чи явища) від середнього значення в окремих містах. Узагальнення результатів аналізу й оцінки структурно-параметричних трансформацій у містах підтверджує зростання невпорядкованості міського життя та зростання його динамічності; виділяються простори різної атрактивності у функціональному, суспільному й естетичному відношеннях.