МОДЕЛЮВАННЯ ТА АЛГОРИТМ РОЗРАХУНКУ ПАРАМЕТРІВ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ МІКРОКЛІМАТУ ПРИМІЩЕННЯ З ЕЛЕМЕНТАМИ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Човнюк, Юрій; Чередніченко, Петро; Москвітіна, Анна (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Вичерпаність традиційних паливних ресурсів та погіршення екології довкілля, збільшення викидів в атмосферне повітря надає актуальності дослідженням по ефективному використанню енергетичних ресурсів у системах забезпечення мікроклімату приміщень. Перспективним напрямком є підвищення ступеня інтелектуалізації керування, а також врахування умов життєдіяльності людини та впровадження особливостей суб’єктивної оцінки процесів та подій у технічних системах. Питання контролю та регулювання параметрів мікроклімату у всіх типах приміщень, де важливим фактором є комфортні умови для перебування людини або забезпечення необхідних параметрів для технологічного процесу, є завданням систем з нечіткою логікою. Інтелектуальні системи управління оцінюють параметри мікроклімату в приміщенні і автоматично обирають режим роботи відповідних пристроїв, які забезпечують комфортні параметри цього мікроклімату з ефективним використання енергоресурсів для цього. У даній статті обґрунтована модель та алгоритм розрахунку параметрів системи регулювання мікроклімату приміщення з елементами штучного інтелекту (на основі методів теорії нечітких множин). Запропоновано застосування математичного апарату фуззі-логіки для вирішення задачі розробки системи керування мікрокліматом приміщень, що дозволяє врахувати у технічній системі суб’єктивні фактори сприйняття людиною параметрів оточуючого середовища. Розглянуто різні випадки регулювання параметрів мікроклімату приміщення та узагальнено правила регулювання параметрів мікроклімату приміщень до їх комфортних значень.