ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МОДЕЛЮВАННЯ РОЗСІЮВАННЯ ЗАБРУДНЮЮЧИХ РЕЧОВИН В АТМОСФЕРІ - Татарченко, Галина (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Проведено аналіз методів та моделей стану навколишнього середовища та встановлено, що за рахунок багатогранності та багатоаспектності підходів при побудові єдиної класифікації атмосферних моделей є складним завданням. Визначено, що модель Лагранжа обчислює дисперсію забруднення повітря шляхом розрахунку безперервної траєкторії шлейфу, і цей метод можна використовувати для розрахунку профілів розсіювання озону на прилеглій території від точкового джерела. Для визначення рівня чистоти використовувати нечітку логіку, тоді поняття "рівень чистоти" стане лінгвістичною змінною. Гаусова модель дозволяє розраховувати концентрації забруднюючих речовин у галузі моделювання по прямій лінії між джерелом та точкою розрахунку для кожної години та отримати модель забруднення викидами при магістральній території міста. Статистичні моделі є корисним інструментом діагностики та передбачення якості повітря через інтерполяцію та екстраполяцію виміряних даних. Елементи моделей міських каньйонів плануємо використовувати для прогнозу концентрацій викидів на автомагістралях на коротких часових інтервалах (від кількох годин до доби). Реакція NO-NO2-O3 потребує дуже високих концентрацій оксиду азоту та тривалого часу знаходження газів, щоб надавати значний вплив. Це може бути при застійних погодних умовах, коли значні концентрації полютантів спостерігаються кілька днів. Але моделей, які задовільно описують це явище, поки що немає.