ІНЖЕНЕРНО-ГЕОДЕЗИЧНИЙ СУПРОВІД ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ І НАПРЯМІВ РЕКУЛЬТИВАЦІЇ ПОРУШЕНИХ ЗЕМЕЛЬ У ГІРНИЧОДОБУВНОМУ РЕГІОНІ - Куліковська, Ольга; Катушков, Володимир (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Стаття присвячена визначенню параметрів і напрямів рекультивації порушених земель як способу вирішення екологічних проблем в Криворізькому гірничодобувному регіоні. Під час вирішення питання раціонального використання рекультивованих земель велике значення має вибір напрямку відновлення. Господарське використання не завжди може збігатися з колишнім їхнім призначенням. В умовах земельного балансу порушені землі варто розглядати як один із резервів збільшення площ різного господарського користування: сільськогосподарського, водогосподарчого, рекреаційного й будівельного. Показано актуальність проблеми, оскільки площа порушених земель займає значні площі й з кожним роком все збільшується. На підставі проведених досліджень встановлено, що на державному рівні є остаточно не врегульованим питання щодо проведення робіт із рекультивації порушених земель та провадження контролю за їх виконанням. Для проведення моніторингу на планувальному етапі підготовки проекту запропоновано використання новітніх геодезичних технологій, які дозволять ефективно створювати картографічні зображення. Стаття містить опрацьовані питання, пов’язані з вибором напряму і виду рекультивації земельних ділянок, які порушені внаслідок видобутку корисних копалин; складання та погодження проекту землеустрою; аналіз екологічних умов видобутку корисних копалин; показники грошової оцінки земель в межах захисної зони; оцінку впливу діяльності підприємств на навколишнє середовище.