АРХІТЕКТУРА ТА БУДІВЕЛЬНА ІНЖЕНЕРІЯ: МЕЖІ ДОПУСТИМОГО У ВІДНОСИНАХ - Давідіч, Тетяна (Містобудування та територіальне планування, 2022)
З появою перших організованих суспільств та державних утворень будівельна діяльність була нерозривно пов’язаною зі способами матеріальної реалізації. Ще тоді, коли окремо не існувало професій інженера-будівельника та архітектора, зводилися досить складні споруди, конструкції арок та склепінь дозволяли перекривати величезні за розмірами простори. Професійні навички в галузі будівельної діяльності складалися в процесі роботи будівельних об’єднань, тому архітектура і начатки будівельної інженерії сплелися у цілісний конгломерат емпіричних знань, що передавалися від вчителів до учнів і закріплялися безпосередньо в побудованих об’єктах. Міцність конструкції досягалася за допомогою врівноваження конструктивної системи та відпрацьованих у практиці способів розподілу навантаження. Будівельні прийоми переходили з однієї епохи в іншу, з урахуванням відмінностей культур та світоглядів. Кожна історична культура виробляла свій власний стиль, що відображав особливості її світосприйняття. Ідеологічний і символічний зміст архітектури в ті часи, безумовно, домінував над засобами функціональної організації та конструктивними рішеннями. Згодом архітектура та будівельна інженерія стали окремими дисциплінами, які було доповнено також додатковими. Спочатку архітектурна освіта надавалася у межах художніх академій, а з появою перших учбових закладів, що випускали цивільних інженерів, вона стала надаватися і там. На порубіжжі XIX-го – XX-го століть все більш популярним ставав раціоналістичний підхід до архітектури. Коли сталося остаточне розмежування інженерної та архітектурної підготовок у вишах, виявилася низка як позитивних, так негативних наслідків цього явища. В даний час домінування будівельної технології та широке впровадження типових архітектурних рішень привели до появи думки, що архітекторів можна замінити девелоперами, яким достатньо закінчити будь-які прискорені курси. Для виправленні хоч в якійсь мірі ситуації, що склалася, необхідно зрозуміти, що технологія існує задля реалізації архітектурних рішень, а не навпаки.