ДОСВІД ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ ВУЛИЧНО- ДОРОЖНЬОЇ МЕРЕЖІ МІСТА ОДЕСИ - Бакова, Катерина; Карпінський, Юрій (Містобудування та територіальне планування, 2022)
Інвентаризація зелених насаджень це потужний інструмент для рішення важливої проблеми для будь-якого міста - збереження зелених насаджень, що особливо актуально в сучасній урбаністики. Вкрай важливо застосовувати сучасні технології при проведенні інвентаризації, що дозволяє в подальшому робити аналіз та корегувати навіть незначні зміни, на відмінність від паперових матеріалів інвентаризації. Мета статті - ознайомити громадськість з досвідом робіт по інвентаризації зелених насаджень в міських умовах. Отже в статі наведено методику проведення обліку насаджень вулично-дорожньої мережі та її практичну апробацію в місті Одеса. За допомогою ГІС технологій була проведена подеревна інвентаризація зелених насаджень вулично-дорожньої мережі міста Одеси. Інформація стосовно геопозиціюнування кожного дерева була отримана за допомогою вимірювання відстаней між деревами в натурі та використання ортофотопланів масштабу 1:1000. В подальшому координати дерев були завантажені на геопортал https://greencity.omr.gov.ua, де до кожного об’єкту були додані атрибутивні дані, такі як порода, вік, висота, діаметр на висоті 1,3 м, якісний стан, розмір лунки та інші, а також актуальне фото. За результатами проведених робіт було визначено стан вуличних дерев міста, кількість вільних місць для посадки, розроблено план по заміні старих та аварійних дерев.