ПЕРЕДУМОВИ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ МЕРЕЖІ УКРАЇНИ - Мерилова, Ірина (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Актуальність статті визначається загальносвітовим напрямом у бік екологізації довкілля, що знаходить свої прояви як у наукових дослідженнях різних галузей знань, так і у загальному векторі політики передових держав. Сьогодні проблеми клімату, екологічності середовища та біорізноманіття виступають на передній план. Поточний підхід до землекористування призводить до фрагментації природних середовищ, стагнації природних ареалів, деградації екологічних систем, що впливає на пов’язану з природою антропогенну культуру. У статті розглядаються політичні заходи, що вибудовують методологічний апарат екологічного регулювання на світовому рівні, а також їх відображення в українській законодавчо-правовій базі та конкретні результати.