АНАЛІЗ НОРМАТИВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ЩОДО ВЛАШТУВАННЯ ВЕЛОСМУГ В МЕЖАХ МІСЬКИХ ВУЛИЦЬ - Жидкова, Тетяна; Чепурна, Світлана (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Сьогодні глобальний інтерес до їзди на велосипеді швидко зростає, тому що їзда на велосипеді – це екологічний, зручний і здоровий вид транспорту, який має певні переваги перед іншими видами транспорту. Однак інфраструктура повинна бути розвинена дуже добре. Велосипедний транспорт в Україні розвивається повільно. У статі був проведений аналіз чинних вітчизняних нормативних документів щодо ширини велосипедних смуг у межах міських вулиць, а також порівняння вітчизняних і закордонних вимог щодо безпеки велосипедистів. Під час розробки вітчизняних норм за основу були прийняті європейські стандарти 10-ти річної давнини, що не враховують сучасні вимоги. Запропоновано зміни до нормативної документації відповідно до забезпечення вимог безпеки. Було встановлено, що при розробці чинних нормативних документів враховувались стандартні параметри велосипедів й визначені можливості досвідчених велосипедистів, у той час коли серед потенційних користувачів є різні вікові групи, особи з інвалідністю тощо, а також модифікації велосипедів з габаритами відмінними від стандартних. Чинні нормативні документи не відповідають вимогам сучасності, морально застарілі і мають бути переглянуті. і для розробки державних нормативних документів слід залучати, зокрема, представників вищих навчальних закладів, де на теперішній час зосереджена наукова діяльність, громадських організацій тощо.