ТЕОРЕТИКО-ПРИКЛАДНІ АСПЕКТИ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ПЕРЕМІЩЕННЯ НАСЕЛЕННЯ ДО ЦЕНТРІВ ТЯЖІННЯ ВІДПОВІДНО ДО ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ТЕРИТОРІАЛЬНУ ПРИВАБЛИВІСТЬ - Дьомін, Микола; Вяткін, Костянтин (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Процес забезпечення розвитку територій є багатофункціональним та має системний характер. Поняття розвитку визначає такі трансформації системи, які пов’язані зі зміною її кількісних та якісних характеристик шляхом реалізації структурних перетворень. Традиційно склалося, що розвиток систем розселення населення є багатофакторною системою, яка піддається впливу ряду зовнішніх та внутрішніх факторів. Ускладнення функціонування містобудівних систем проходить, в першу чергу, під впливом зростання кількості населення через розширення економічного потенціалу території. Аналізуючи поліфункціональність містобудівних систем, доцільно запропонувати модель просторово-організаційних елементів, які у взаємодії та синергетичному розвиткові забезпечують ефективне функціонування території. Модель містобудівної системи доцільно розглядати з точки зору аналізу наступних блоків елементів: економічних, соціальних, екологічних та просторових. Дана модель представляє елементи містобудівної системи. Аналізуючи системи розселення населення та просторово-територіального планування доцільно зазначити, що забезпечення потреб населення та процесів соціально-економічного розвитку територій визначається шляхом окреслення зон впливів окремих центрів, що виконують ряд економічних, соціальних, екологічних та просторових функцій. Межі впливу таких центрів визначаються сукупністю соціально-економічних зв’язків та залежать від масштабності центру впливу його економічного розвитку та ступеня урбанізації. Відповідно до проведеного аналізу у статті визначено тенденції розвитку регіонів України. Проводиться аналіз та формується комплекс пріоритетів розвитку базових центрів тяжіння для кожного регіону, відповідно до якого розроблено картографічну проекцію процесів переміщення населення до базових центрів тяжіння у межах території України.