БАЛЬНЕОЛОГІЧНИЙ КУРОРТ ВЕЛИКОГО ЛЮБІНЯ В ІСТОРИЧНО-АРХІТЕКТУРНОМУ Й РЕКРЕАЦІЙНОМУ СЕРЕДОВИЩІ ПРИМІСЬКОЇ ЗОНИ ЛЬВОВА - Гаращак, Назарій (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Виявлено особливості архітектурно-просторової організації бальнеологічного курорту «Великий Любінь», встановлено його місце і роль в історико-архітектурному й рекреаційному середовищі приміської зони Львова. Досліджена архітектурно-просторова організація й ґенеза формування курортного простору Великого Любіня, дана характеристика архітектури його курортної забудови, визначено проблеми й принципи охорони та використання історично-рекреаційної курортної зони. Підтверджена цінність бальнеологічних комплексів у рекреаційних осередках міста та його приміської зони. Окреслено шляхи організації й розвитку архітектурно-просторового образу курорту з урахуванням розташування, нових умов, історико- архітектурного й рекреаційного потенціалу бальнеологічного комплексу. Увага акцентована на потребі: підвищення ефективності функціонування рекреаційної сфери, архітектурно-просторової організації комплексу, селища та регіону; нейтралізації шкідливих наслідків діяльності поблизу рекреаційних зон; обмеженні вирубування лісів для збереження мікроклімату; дотримання норм і правил охорони й використання родовищ мінеральних вод, річок і водойм, збереження й удосконалення природно-рекреаційного й архітектурного середовища; розвитку інженерної й рекреаційної інфраструктури курорту без зміни сформованого архітектурного середовища й колориту територій.