ФЕНОМЕН ЦИКЛІЧНОСТІ ТА ЖИТТЄВИЙ ЦИКЛ У РОЗВИТКУ УРБАНІЗОВАНИХ СИСТЕМ - Габрель, Микола; Габрель, Михайло (Містобудування та територіальне планування, 2021)
Розкрито сутність феномену циклічності та життєвого циклу в розвитку урбанізованих систем, визначено, якою мірою окремі складові визначають процеси, що притаманні циклічному розвитку. Для встановлення ієрархії чинників, що зумовлюють циклічність у розвитку міст, своєрідності виникнення й закономірності протікання урбаністичних циклів використано авторську модель п’ятивимірності простору, а також історичний контекст розвитку міста. Феномен циклічності та життєвий цикл у розвитку урбанізованих систем проаналізовано на вибраних прикладах з історії Львова і його сьогодення, розкрито потребу і методи врахування циклічності в обґрунтуванні архітектурно-урбаністичних рішень.